banner ad

Fødselsdagskage opskrift

| 01/09/2012 | Kommentar (0)

fødselsdagskage

Denne fødselsdagskage opskrift er lækker og meget klassisk. Chokoladebunde og med to lag mousse i denne kage gør den 9 centimeter høj. Du skal bruge:

Bunde:

250 gram rørsukker

8 æg

100 gram chokolade

200 gram hvedemel

1,5 teskefuld bagepulver

50 gram kakao

Sådan gør du:

Pisk rørsukker og æg til en lys og skummede masse, og smelt chokoladen over vandbad imens. Herefter skal den smeltede chokolade tilsættes æggemassen, mel, kakao og bagepulver sigtes ned i massen og røres rundt. Smør massen ud på bagepapir i to,tre cirkler eller bag den i en form (så kan den deles i to efterfølgende) og bag bunde i ovnen ved 200 grader i 12 minutter

Rabarbermousse:

6 pastauriserede æggeblommer

150 gram rørsukker

300 gram rabarber

1 stang vanille

5 blade husblas

0,5 liter piskefløde

Sådan gør du:

Rens og skær rabarber i små stykker og kog dem sammen med vanillestang. Lad massen køle lidt af. Pisk æggeblommer og rørsukker godt så massen bliver meget lys og luftig. Udblød husblas i koldt vand i cirka 10 minutter og smelt det i rabarbermassen – det må ikke koge, men skal varmes op så du næsten brænder dig på det, hvis du har et sukkertermometer skal det være cirka 45 grader varmt

Æggemassen vendes i rabarbermassen lidt efter lidt og fløden piskes til flødeskum. Så blandes de to ting sammen og stilles på køl

Choko/mokkamousse:

6 blade husblas

3 hele æg

1 dl sukker

125 gram mørk chokolade

1 dl stærk kaffe

0,5 liter piskefløde

Sådan gør du:

Start med at udbløde husblas i koldt vand i cirka 10 minutter imens sukker og æg piskes til en lys og luftig masse. Hak chokoladen og tilsæt de små stykker til æggeblandingen. Vrid vandet fra husblas og smelt dem over vandbad, rør kaffen i når husblas er smeltet. Rør kaffe/husblas i æggeblandingen og lad det stå at stivne lidt

Pisk piskefløden til flødeskum og så skal æggemassen vendes i flødeskummet, når massen er stivnet en smule. Hvis du synes æggemassen ser alt for flydende ud er det okay at tvivle nu, men slå koldt vand i blodet. Den skal nok samle sig fint når alt er vendt sammen. Stil choko/mokka-mousse på køl

Sådan samles kagen:

Flæk bundene i den ønskede højde eller tag bagepapiret af bundene. Jeg finder det lettest at støbe kager som denne i formen som bundene er bagt i. Det er denne fremgangsmåde jeg benytter.

Start med at beklæde formen men husholdningsfilm således at når bundene lægges i vil der være så meget film nede i formen og rundt omkring den at kagen til sidst kan pakkes ind

Den første bund du lægger i er den der slutteligt vil danne toppen af kagen så vælg den bund med mest ensartet overflade og læg den i formen (ovenpå filmen) Herefter skal der et lag rabarbermousse i og endnu en bund oven på. Chokolademoussen danner næste lag og slutteligt skal der en bund i formen. Herefter pakkes filmen op om kagen og stilles på køl til dagen efter

Når mousser er stivnet er det tid til at tage det fad kagen skal serveres på. Læg bagepapir (4 stykker der samles på midten således at de kan trækkes ud når kagen er blevet smurt op)

Tag kagen ud af køleskabet og placer fadet oven på – vend det hele på hovedet imens du understøtter således at kagen står rigtigt oven på bagepapir og fad

Så er det tid til at smøre kagen op – det er denne proces der afgør hvor pæn fondanten vil lægge sig på kagen, så vigtigheden af dette trin kan ikke understreges nok

Italian Mering Buttercream – også kaldet IMBC:

60 ml vand

265 gram sukker

5 pastauriserede æggehvider

340 gram smør

1,5 teskefuld vanille (essens, rom pasta eller hvad du plejer at bruge)

Sådan gør du:

Bring vand og sukker i kog – hvis der dannes sukkerkrystaller på kanten kan de fjernes ved at pensle med koldt vand. Når sukkermassen har kogt cirka 5 minutter skal du starte med at piske æggehvider til de er stive, og det vil cirka tage to minutter

Det er vigtigt at sukkermassen og æggehvider er færdige samtidigt og tilsæt nu sukkermassen til de piskede æggehvider. Det gøres ved at piske videre imen sukkermassen løber ned af skålens side. Det hele piskes indtil skålen føles kølig og det kan godt tage lang tid – mindst 10 minutter

Når skålen føles kølig tilsættes smør i terninger og så skal massen piskes og piskes. Det kan godt være at det hele skiller ad undervejs, men du skal ikke fortvivle da den vil samle sig igen når du fortsætter med at piske. Når massen er blød og samlet som smørcreme kan du tilsætte smag hertil

Cremen er nu klar til at blive smurt på kagen og dette i et dækkende lag. Når du er færdig og tilfreds trækkes bagepapiret væk og kagen stilles på køl igen. Nu er den klar til at blive dækket med fondant og pyntet

- Rigtig god fornøjelse

 

Tags: , , , , ,

Kategori: Kage

Leave a Reply




If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.